vrijdag 31 oktober 2014

PADI Night Diver Specialty

Spanning, sensatie, nooit weten wat je nu weer zult tegen komen, dat is toch wel hét verrassende en meest leuke van nachtduiken. Zelfs op een eenvoudige duikstek waar je al heel vaak gedoken hebt, kan je tijdens een nachtduik ineens totaal andere dingen tegen komen. Maar omdat het donker is en je minder van je omgeving ziet is het ook moeilijker duiken en misschien vind je het ook wel spannend of een beetje eng.
In de theorie en 3 duiken van de night diver specialty leer je wat je aan uitrusting nodig hebt en waar je allemaal aan moet denken als je nachtduiken gaat maken. Daarbij is bv navigatie en communicatie erg belangrijk, hoe vind je je weg en hoe geef je handsignalen naar elkaar in het donker? En welke duikstekken zijn toegankelijk of geschikt om ’s nachts te duiken? Je doet onder begeleiding een stuk ervaring op waardoor je daarna zelfverzekerd super mooie nachtduiken zult gaan beleven.
Van alle soorten duiken die je kunt doen is het nachtduiken toch wel mijn persoonlijke favoriet. Waarom? Om 2 redenen: ten eerste, het is over het algemeen veel rustiger aan de waterkant, niet iedereen durft of kan nachtduiken, hierdoor is het aantal duikers op een duikstek vaak laag en heb je veel vrijheid. Ten tweede het onderwaterleven is in de schemer/donker anders. Je ziet of dieren die je overdag niet ziet, of je ziet dezelfde dieren ander gedrag vertonen. Zo zie je vaak roofvissen jagen die overdag rustig rondhangen, of je ziet vissen rusten op de bodem. Zelfs op een redelijk eenvoudige duikstek als De Grote Hegge in Thorn waar ik al heel veel duiken had gemaakt werd ik een keer verrast. Behalve de miljoenen mosseltjes, vele baarzen en een enkele snoek die je meestal wel tegen komt kwam ik ineens een Chinese wolhandkrab tegen. Iets dat me in al mijn duiken maar 2 keer overkomen is. In het warme water op een tropische bestemming is het ook altijd aangenaam afkoelen in de avond en gaat er vaak een compleet nieuwe wereld voor je open, allerlei krabbetjes, garnaaltjes, veersterren etc. die je overdag nooit ziet komen tevoorschijn uit het koraal.

De Nachtduik Specialty is interessant en toegankelijk voor iedereen die een duikbrevet heeft. Behalve dat er een compleet nieuwe wereld voor  je open gaat, helpt het je ook bij eventuele vervolgopleidingen. Zo kan het duiken in het donker en werken met een lamp je voorbereiden op het binnen gaan van een wrak, maar ook kan je deze specialty meetellen voor je Master Scuba Diver brevet of voor je Divemaster cursus kan je hiermee de benodigde ervaring in nachtduiken opdoen. Voor onderwaterfotografen is het ook zeer aantrekkelijk om te leren nachtduiken, je kan weer allerlei nieuwe soorten vastleggen maar ook kan je beelden maken met een mooie egale zwarte achtergrond. Voor elk wat wils, een echte aanrader voor elke duiker die een beetje avontuurlijk ingesteld is.

De Nachtduik Specialty is de Specialty-of-the-month voor November, dus nu ook nog eens lekker voordelig! Kijk op onze website voor de speciale aanbieding.


Vincent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten